Těžko říci, zda existuje někdo, komu by se masáž nelíbila a přijímal doteky odmítavě. Po příchodu domů se do masírování, lechtání a všelijakého laškování zapojuje i tatínek a nejbližší příbuzní. Zpočátku je to pouhý dotek, který je laskavý a příjemný. Později sami zjistíme, že naše chodidla jsou velmi vnímavá a začneme kontakt cíleně vyhledávat. Snad není klient, kterému by se masírování nelíbilo. Většina z nich by mnohdy celé ošetření přeskočila, jen aby už se co nejrychleji dostalo na jejich vytouženou masáž chodidel. Cože je na těch chodidlech tak zvláštní? Proč zrovna ona jsou tak chtivá a lačná po doteku, pohlazení, masáži či šimrání?

Když ráno vstaneme, první činností, která naplno zaměstná naše svaly, které tělo uvedou do pohybu,  je postavení se na nohy a vykonání několika prvních kroků. Chodidla jsou jakýmsi skenerem, který nás v součinnosti s mozkem informuje o tom, jestli stojíme na rovném či nerovném povrchu, zda je terén teplý či studený, hladký či hrubý. Jsou-li chodidla zdravá, nemají problém v botě objevit malinký kamínek. U chodidel s porušenou funkcí nervů dolních končetin, například u diabetiků, k takové odezvě převážně nedochází, jejich mozek není včas a správně informován a mohou tak vzniknout nemalé komplikace. Zastavme se ale u chodidel zdravých.

Existuje celá řada masážních postupů a každý odborník masáž provádí jinak. Snad nenajdete dva terapeuty na světě, kteří by prováděli masáž stejným způsobem, stejnou intenzitou a se stejným nadšením. Masáž musí být v každém případě příjemná a k osobě, která nám masáž provádí, musíme pocítit známky jisté sympatie.

Jak by taková masáž nohou měla probíhat?

1. Osoba, která masáž nohou provádí, musí mít odborné znalosti, zkušenosti a dostatečnou praxi.

2. Masáž je prováděna v prostředí s příjemnou teplotou, neboť nohy jsou obzvlášť citlivé na nízkou teplotu. Masáž provádíme na kvalitním lehátku, ve kterém lze zabezpečit maximální pohodlí a relaxaci. Máme-li k dispozici, nabídneme klientovi sluchátka s relaxační hudbou a zamezíme rušivým vlivům. Doporučuje se zavřít oči a skutečně odpočívat.

3. Masáž provádíme s citem a s ohledem na psychický i celkový zdravotní stav masírované osoby. Tlak a intenzitu masáže přizpůsobíme tomu, abychom dosahovali nejintenzivnějších  prožitků.

4. Používáme zásadně kvalitní přípravky. Zvolíme kvalitní přírodní esenciální oleje nebo masážní krémy, které obsahem vonných silic nejvíce vyhovují našemu klientovi a jeho momentální náladě.

5. Masáž provádíme dostatečně dlouhou dobu, abychom dosáhli maximálního efektu.

Nezapomeňme však také na nejdůležitější momenty, kdy masáž neprovádíme. Například  nemáme-li oprávnění a dostatek znalostí provádět masáž při zhoršené funkci lymfatického systému či cévních komplikací zejména v oblasti bérce.

Masáž nohou se nesmí provádět zejména při akutních zánětlivých stavech, při kožních plísních, otevřených ranách a vředech na noze a při akutním rozsáhlém výsevu virových bradavicových ložisek. Dále s velkou opatrností a po zvážení provádíme masáž při výskytu puchýřů, po operačních stavech a v rekonvalescenci.

Zásadně masáž neprovádíme, není-li klient pro přijetí této služby jakkoliv způsobilý.  

Jaroslav Fešar
ředitel Centra péče o nohy a tělo, Praha 4
prezident České podologické společnosti, z. s.
jednatel PODOLOGIE s.r.o.