1. Je rozdíl v péči o nohy v létě a v zimě?

Asi jako v oblékání v létě a v zimě. Obecně je nejdůležitější zásadou vůbec o nohy pečovat.  V létě nosíme převážně otevřenou dobře větratelnou obuv, která nohy přirozeně větrá a vysušuje. Nosí se obvykle nízké bavlněné tenké ponožky nebo žádné. Nohy netrpí stísněným pocitem a mají dostatek prostoru. Tedy pohledem podologa z dermatologického hlediska jsou nohy v otevřené obuvi často dostatečně odvětrávány a minimalizuje se tak riziko výskytu plísňových onemocnění, a to jak nehtů, tak i pokožky. Pokožku více osvěžujeme a používáme spíše gely, které mohou navozovat pocit ochlazení, a antiperspiranty. Naopak v zimě se používají přípravky, které pokožku lépe hydratují nebo promašťují. Dalším doplňkovým efektem v zimě je pocit prohřátí a prokrvení promrzlých nohou. Co se týče nohou postižených komplikacemi, není v péči rozhodující roční období a též nabádám z pedikérského hlediska k pravidelné péči u odborníka, která je nepostradatelná vždy, když si v rámci domácí péče se svými potížemi nevíme rady.

2. Co udělat pro to, aby nohy v otevřených botách vypadaly dobře?

V první řadě pečovat o své nohy nejen z estetického hlediska, ale zejména ze zdravotního. Noha se cítí dobře, když je zdravá a krásná. Krásná noha je upravená, zregenerovaná, s krásně upravenými a případně hezky nalakovanými nehty. Zdravá noha je funkční, při chůzi ji nic nebolí, nemá otlaky, kuří oka, ztvrdlé a popraskané paty, plísně a jiné kožní defekty. Nehty nezarůstají a nedeformují se. Nejlepší je tedy svěřit se do rukou odborníka, který se postará o vše, a potom můžete s dobrým pocitem vyrazit do ulic. Doma mějte po ruce doporučený přípravek k péči o pokožku, případně i nehty, dopřejte nohám vířivou vaničku nebo chůzi naboso.

3. Je odlišná péče o nohy u mužů a žen?

Samozřejmě ano, ale doba se změnila. Ve světě je samozřejmostí, že muži chodí upravení stejně jako ženy. I ten největší drsňák z amerického akčního filmu chodí na kosmetiku, manikúru i pedikúru. Jediné, v čem se pořád liší, jsou estetické prvky, lakování, typicky ženské hýčkání a zdobení nehtů. Žádný muž nemá mít popraskané paty, nevzhledné nehty či jiné viditelné defekty. Takže pilník, kleště, štipky, krémy, gely a pěny jsou pro obě pohlaví nutným vybavením.

3. Jak se pozná začínající plíseň na nehtech a co má člověk v případě podezření na plíseň dělat?

Velmi těžko se pozná začínající plíseň bez odborného „kožního“ oka. Pokud ale připustíme, že vše, co je pod nehtem podivného, může být čistě potenciálně infekční (to plíseň je), tak potom se jedná o změny zejména v zabarvení, ve změně tvaru nehtu a ve strukturálních změnách. Nehet postižený plísní může mít charakteristické zabarvení začínající bílými nebo žlutými změnami. Později je časté zabarvení do hněda, šeda nebo černé. U nehtu můžeme pozorovat změnu tloušťky, vysychání nehtové destičky, praskání, štěpení apod. Máme-li podezření na plíseň nehtů, doporučuji navštívit dermatologa, který provede mykologický rozbor a stanoví, zda se jedná o plíseň či nikoliv. Pokud ano, zahájí specifickou léčbu, zaměřenou na konkrétní patogen.


4. Co říkáte na běžně inzerované prostředky, které jednoduše zbaví lidi plísní a dalších problémů s chodidly?

V lékárně či z jiného zdroje pochopitelně lze pořídit i některý z mnoha volně prodejných antimykotik či přípravků s tímto účinkem z oblasti alternativní medicíny. Na zázraky nevěřím. Vždy je proto, aby se stal, potřeba mnohé udělat J V běžném životě si pod vlivem reklam stále více lidí kupuje přípravky na plíseň nehtu v domnění, že se o plíseň jedná. Domnívám se, že v případě, že jim dermatolog mykologickým rozborem plíseň nepotvrdí, léčí se zbytečně a pokud se léčí bez dozoru, vystavují se riziku z prodlení včasně neodhaleného závažnějšího lokálního či celkového onemocnění či závažného kožního nádoru. Každý si ovšem o svém zdraví rozhoduje sám, tedy i rozhodnutí nestrávit v čekárně několik dlouhých minut či hodin a „léčit“ se po svém (i když ani nevědí, co si léčí), je na každém jednotlivci.
 

5. Můžete jako odborník doporučit nákup prostředků na mechanické odstraněné zrohovatělé kůže a dalších nástrojů k domácí péči o nohy?


Ve většině případů bych to také nechal na odborných pedikérech. Laik nerozumí množství odstraněné rohové vrstvy kůže a může si často více ublížit víc než svým nohám ulevit. Ano, pokud jde o nějaké jemné „šmrdlání“, tak bych to skousl, ale ve své praxi často vídám nepěkné a nešetrné zásahy do pokožky. Dalším rizikovým faktorem jsou defekty na kůži, které lze snadno splést s hyperkeratózou. Jedná se zejména o bradavice nebo o různá více či méně závažná kožní ložiska, které by měl nejdříve prohlédnout dermatolog. Uvážíme-li situaci, kdy si toto provádí pacient s neuropatií, tedy necitlivostí v oblasti dolních končetin, může vzniknout závažná komplikace spojená s otevřením defektu, který bývá často vstupní branou jiným závažným infekcím. U diabetiků je taková domácí péče vyloučená. Zdravá noha si lehké obroušení může dovolit, ale je třeba být opatrný. Ostré řezné nástroje bych z domácí péče vyřadil. K poruše integrity kůže může dojít ani nevíte jak. Často používá celá rodina jeden nástroj, což je pochopitelně nepřípustné. Svěřte své nohy odborníkovi, který Vám kromě potřebného zákroku i poradí a doporučí vhodnou následnou péči, vhodnou obuv, doplňky atd.


6. Jaké hlavní zásady bychom měli dodržovat, abychom snížili riziko zapáchajících nohou?

Především je třeba si uvědomit, že nadměrné pocení nohou souvisí s mnoha faktory. Samotné pocení však není zapáchající. Nežádoucí odér způsobují bakterie, které jej rozkládají. Z logiky věci není normální zabraňovat samotnému pocení, abychom předešli zápachu. Pocení je důležité pro ochlazování povrchu přehřátého organismu a také se tělo pocením zbavuje nadbytečné vody. Mezi spouštěče nadměrného pocení patří stres, úzkost, přílišná fyzická zátěž, nedostatek spánku, období hormonálních změn, nevhodná obuv a doplňky, choroby, některé typy léčiv, nevhodná strava, nadváha a jiné. Mezi hlavní zásady tedy patří minimalizovat tyto vyjmenované faktory. Samozřejmostí je důsledná hygiena. Dále nosit vhodnou prodyšnou obuv, kterou pravidelně desinfikujeme, kvalitní ponožky a k péči o nohy používat vhodné přípravky. Vyzkoušet můžete například také biologickou léčbu nohou pomocí parazitní houby nebo ponožky s obsahem částic stříbra. Máte-li problém se zápachem nohou, obraťte se na svého podologa nebo dermatologa.

pro prazskypatriot.cz 6.5.2015

Jaroslav Fešar
ředitel Centra péče o nohy a tělo, Praha 4
prezident České podologické společnosti, z. s.
www.vasenohy.cz, www.podolog.cz